Merész András az Eb-ről, a közelgő Világliga-meccsről

2013. november 21. 19:43

A női válogatott szövetségi kapitánya szerint több okból is érdemes jegyet venni az Európa-bajnokságra, a lányok meccseire. Merész Andrást a Világliga közelgő selejtezőjéről is kérdeztük. Sok információ jön a női válogatottról.

A Magyar Vízilabda Szövetség csütörtökön jelentette be, hogy megkezdődött a jegyértékesítés a budapesti Európa-bajnokságra. Ott volt az ünnepinek is mondható eseményen Merész András, a világbajnoki bronzérmes női válogatottunk kapitánya. Őt kérdeztük.

Miért érdemes jegyet venni az Európa-bajnokságra, azon belül is a női válogatott meccseire?
Először is azért, mert nagyon csinos lányokat lehet látni, nemcsak a magyar csapatban, hanem a többi válogatott tagjai között is. Aztán a hétvégi Magyar Kupa elődöntőn és döntőn számomra is meglepő volt, hogy milyen színvonalas és szórakoztató meccseket láthattunk, vízilabda szakszemmel is. És ez klubok között zajlott, válogatott szinten még nagyobb a ritmus. Ne feledjük, hatalmas szüksége van a lányoknak a háttérre, szurkolásra. Azt merem mondani, ezek a lányok megérdemlik, hogy mögéjük álljanak a szurkolók. Egyébként ők még nincsenek hozzászokva, hogy ekkora felhajtás vegye körül őket, ezzel minden bizonnyal az Eb közben foglalkoznunk kell. Az a célunk, hogy minél több embert kicsábítsunk a tornára. A 2001-es Eb-vel ellentétben most az 50-es medencében játszanak a lányok is, ugyanolyan körítéssel és körülmények között, mint a fiúk. Nem szeretném, ha bántóan üres lelátók előtt kellene játszanunk. Bízom a 4-5 ezres közönségben, ha pedig továbbjutunk az elődöntőbe, vagy még tovább, akkor a közel telt házat szeretném látni. A magyar sportszerető közvélemény ki van éhezve a sikerekre, és az eredmény vonzza őket, na meg ahogy említettem, a lányok szépsége.

Fotó: Szaka József

Lépjünk vissza egy kicsit az Eb-től: a Világliga selejtezőinek első meccsén, a mi csoportunkban az olaszok nyerni tudtak Görögországban. Ez mit jelent a számunkra?
Mikor három csapat játszik két helyért,  azt szokták mondani, hogy a hazai meccseket hozni kell és még egyet idegenben, akkor meglehet a továbbjutás. Az olaszoknak most meglett az idegenbeli siker, remélem, több nem lesz. Három nagyon hasonló játékerőt képviselő csapat játszik egymás ellen, azt már régóta tudjuk, hogy az augusztusi vb-helyezés nem sokat jelent. Az olaszok ugye a nyolcba sem jutottak. A Világligát teljes egészében az Eb-nek rendeljük alá, de az Eb-felkészülésünk szempontjából nagyon fontos állomás lehet, feltéve, ha bejutunk a szuperdöntőre, ahol aztán nagyon erős csapatokkal mérkőznénk egy hét alatt. Létérdekünk tehát, hogy kijussunk, és ezért mindent meg is teszünk.

December 17-én lesz az első mérkőzés, Olaszországban, Cataniában. Mi a forgatókönyv addig?
Tegnap egy teszten vettek részt az itthon játszók, egészen pontosan harminc játékos, nevezhetjük ezt nagyon bő keretnek. Aztán ott van a kilenc külföldön játszó válogatott, már most tudni, hogy közülük hétre tudok számítani az első mérkőzésen. A Berkeley Egyetemre járó Antal Dóra és Illés Anna vizsgái úgy alakulnak, hogy nem tudnak hazatérni, Bolonyai Flóra viszont jön, pontosabban egyenesen Cataniába utazik majd, a meccs helyszínére. A program szerint december 9-től 12-ig itthon edzünk, 11-én Tiborékhoz hasonlóan mi is rendezünk egy felnőttválogatott-juniorválogatott mérkőzést valamelyik budapesti uszodában. 12-én este kimegyünk Cataniába, 13-án, 14-én és 15-én az olaszokkal kétkapuzunk és edzünk rengeteget, 16-án lesz egy szünnapunk, és 17-én jön a mérkőzés. A RAI Sport közvetíti, remélem, valamelyik magyar csatorna is átveszi. Azért cseréltünk egyébként az olaszokkal pályaválasztói jogot, mert 21-én még olasz bajnoki fordulót rendeznek, és nem szerettem volna, ha a kint játszó magyarok állandóan utaznának, ott tudnak így maradni. A karácsonyfa alól mindenki egyenesen jön edzeni december 27. és 30. között, illetve 2-tól 5-ig is edzünk. Az első háromnapos edzőtáborban mindenki ott lesz, a januárin a külföldiek közül csak páran tudnak maradni. Hogy utána pontosan hogyan alakul a program a január végi Világliga-meccsig, azt azért nem tudjuk pontosan, mert a jövő hétvégén nemzetközi kupaforduló lesz, ahol három magyar csapat is indul, a Szentes, az Eger és az UVSE. Ha egynél több csapat jut tovább, akkor ötödike után nem tartunk edzőtábort. Én szurkolok a klubcsapatoknak, mindentől függetlenül.



19. FINA Világbajnokság, záró sajtótájékoztató (Fotók: Kovács Anikó)
19. FINA Világbajnokság: HUN-MNE 8-6 (Fotók: Derencsényi István)
Közreműködők, egyesületek
Bizottságok