Vámos Márton: Nagyon elfáradtam a meccsen

2013. november 16. 20:54

A Szolnok magabiztosan jutott a Theodora Magyar Kupa döntőjébe, miután három góllal legyőzte a TEVA-Vasast az elődöntőben.

Kovács István, a Szolnok szakmai igazgatója a négyes döntő második férfi elődöntője után percekkel nyugodtan válaszolt az újságírók kérdésére. Megtehette, hogy nyugodt legyen, hiszen a szolnoki csapat valóban nagyon koncentráltan és egységesen, jó egyéni teljesítményekkel érte el, hogy nem jegyezhetünk fel meglepetés az elődöntők végeztével (a másik ágon a Szeged tizenegy góllal verte a Kaposvárt).

A Vasas ellen nehéz játszani?
Igen, a Vasas ellen mindig nehéz, most is az, hiába gyengült meg a kerete a tavalyihoz képest. Érkeztek fiatalok, nem könnyű ellenfél. Ma arra törekedtünk, hogy nyerjünk, a számszerűségnek ezúttal nem volt jelentősége. Számítottunk arra, hogy ha a két-három gólos előnyt tudjuk tartani, akkor gond nem lehet.

Fejben rendben volt a csapat.
Igen, a nemzetközi kupakudarc után felálltunk, úgy érzem, és ebben nagyon nagy szerepe volt annak, hogy nem a Kaposvárral játszottunk, hanem a Vasassal. Mindenki fegyelmezetten állt hozzá a mérkőzéshez, ahol az volt a cél, hogy nagy hibákat azért ne kövessünk el. Egységesek voltunk, egymásért küzdöttünk. Csak mi tudjuk, hogy mi volt Rijekában, nem volt ott senki, így magunkon múlik az is, hogyan dolgozzuk fel.

Mit vár a Szeged ellen?
Az egy teljesen más mérkőzés lesz, nyilván nem szabad, hogy a bajnoki meccs, ahol sikerült idegenben győzni, bármit is befolyásoljon a fejekben. Ezt el is fogom mondani a játékosoknak. Ráadásul ez javíthatatlan meccs lesz, azon túl, hogy minden kezdődik elölről, nem lesz lehetőség javítani, helyrehozni a hibákat. Amíg a bajnokságban lehet javítani, itt egy meccsen menny vagy pokol vár ránk.

Földi László, a Vasas vezetőedzője a meccs után nem sokkal Petrovics Mátyásnak magyarázta az új szabályok egyik fontos elemét, és azt, hogy ezen a meccsen két alkalommal is a Vasas volt a kárvallottja, hogy épp nem tartották be a regulát. Persze nem ezen múlt a vereség.
„Természetesen nem ezen, és ezzel nem is akarok foglalkozni, egyszerűen csak bosszantott az, hogy a srácoknak hétköznap megmutatom azt, mire kell figyelni, aztán a meccsen ennek nem tudjuk hasznát venni. A Szolnok egyszerűen ma jobb volt, megérdemelten győzött” – így a TEVA-Vasas vezetőedzője.

A bajnoki meccshez képest ez nagyon más volt?
Hú, annyi mindent tudnék mondani. Német Toni nem volt itt, második centerünk nem volt, Katonás Gerit cserével végleg kiállították a meccs első felében. Ehhez képest, és önmagunkhoz képest nagyon jól játszottunk. Persze, voltak gondok, hibák, de az összkép pozitív volt. Tudtuk, hogy a Szolnok jó csapat, ha jól játszik, nem lehet őket megverni.

Mire számít a döntőben?
A két meccs alapján nem tudom megállapítani. Mind a két csapat nagyon erős, a Szeged tanult azokból a hibákból, amik jelentkeztek a bajnokit, de a Szolnokot nagyon nehéz hazai pályán megverni. Ezzel együtt bármi lehet.

Vámos Márton csapata legjobbja volt, igaz, felettébb korán kipontozódott. Így is lőtt azonban négy gólt, amelyek megalapozták a kiegyensúlyozott sikert.

Nehéz volt?
Abszolút, el is fáradtam, attól függetlenül, hogy két és fél negyedet játszottam csak. Fizikailag és szellemileg is megterhelő volt ez a meccs.

Nem szoktál ilyen korán kipontozódni.
Valóban nem szoktam. Mikor megszereztem a második hibámat, éreztem, hogy utaznak rám. Végül aztán nem saját hibámból pontozódtam ki.

Hogy álltok fejben egyébként? Túlvagytok egy rijekai bosszantó kudarcon, és máris itt egy újabb, nagyon komoly téttel bíró hétvége.
A rijekai meccs alkalmával nagyon jól játszottunk, de kikaptunk, mégis úgy érzem, az egy olyan erőt adott nekünk, ami összekovácsolt bennünket. Ha ennyire csalni kell ellenünk, azt azt jelenti, hogy nagyon jók vagyunk. S ha ezt el tudjuk hinni, akkor egyre jobbak leszünk. Az év eleji rossz teljesítményt magunk mögött hagytuk, remélem, most már egészen május végéig. Csapattá kezdünk érni, és remélem, holnap ez ki is jön majd.

Csapó Miklós volt a Vasas egyik legjobbja, és többen meg is veregették a vállát a meccs után.

Néha csak egy icipici hiányzott ahhoz, hogy közelebb kerüljetek a Szolnokhoz. Kicsit olyan volt ez, mint a szentesi lányok tegnapi igyekezete a Dunaújváros ellen.
Igen, igazából az elején elmentek 3-1-re, és azt a kétgólos előnyüket sajnos végig meg tudták tartani a mérkőzésen. Mikor fel tudtunk volna zárkózni egy gólra, akkor mindig betaláltak. Közel voltunk, de azért magabiztos volt a Szolnok.

Földi László azt mondta, a meccs előtt is tudtátok, hogy a Szolnok jobb csapat. Ennek fényében mennyire vagy elkenődve?
Mindenki ellen győzni szeretnék, és sosem szeretek kikapni, így persze, csalódott vagyok. De jobb volt ma a Szolnok, a papírforma érvényesült, gratulálok, és sok sikert kívánok nekik a döntőben.

A meccs élő közvetítése itt olvasható vissza.

A mérkőzés rövid összefoglalója:

A találkozó szinte teljes egészében hasonlított a Dunaújváros és a Szentes női elődöntő ütközetére. Az esélyesebbnek vélt csapatok elhúztak a meccs elején, és ellenfelük bármikor képes lett volna szorossá, nagyon szorossá tenni a mérkőzést, ha jobban célzott volna. Csakhogy sem a Szentes, sem a Vasas játékosai nem választottak jó döntést ziccerekben, az emberelőnyös helyzetekben. Csak egy kicsi hiányzott volna, szombaton is.

Az egész meccsen remeklő, ám korán, a harmadik negyed közepén kipontozódó Vámos Márton góljával szerzett vezetést a Szolnok, majd egy Csapó- és egy Angyal-lövés után Mitrovic már emberelőnyből lőtte a másodikat, 2-0. Szemre is tetszetős volt a Szolnok emberelőnyös játéka, masszívan, erős passzokkal, erőt demonstrálva támadtak, jobbára sikerrel. A Vasasban a szokásoknak megfelelően Drasko Brguljan vállalt a legtöbbet, több-kevesebb sikerrel, mellette Angyal volt lövőkedvében, de ő elmaradt montenegrói csapattársától, már ami a pontosságot illeti.

5-2-re vezetett a Szolnok, amikor Katonást cserével végleg kiállították, ez újabb érvágás volt a Manhercz Krisztiánt és Német Tonit sérülés miatt egyébként is nélkülöző Vasas számára. 6-2-nél eldőlni látszott a meccs, de a Vasas felzárkózott, és még a negyedik negyed elején is nyitva volt a kérdés, amely a győztes személyére vonatkozott. De, mint ahogyan azt már írtuk, a fővárosiak a döntő helyzetekben hibáztak, Steinmetz, Brguljan, Fazekas próbálkozott, sikertelenül.

Győzött a Szolnok, de a Szeged ellen egy lapáttal még rá kell tenni.

Eredmény – Theodora Magyar Kupa, elődöntő:

Szolnoki Dózsa-Közgép – TEVA-Vasas 11-8 (3-1, 3-2, 1-1, 4-4)

Szolnok: Decker – Gocic, Vámos 4, Hosnyánszky 2, Jansik, Kis G., Mitrovic 2. Csere: Vörös 1, Aleksic 1, Hangay, Pásztor 1, Tóth P. Szakmai igazgató: Kovács István
Vasas: Barabás – Brguljan 3 (1), Csapó 3 (1), Katonás, Angyal, Takács, dr. Steinmetz Á. 2. Csere: Fazekas, Sedlmayer, Manhercz Á., Hőna, Várnai. Vezetőedző: Földi László

Gól/emberelőny: 5/8, illetve 4/14
Ötméteresek: 0/1, illetve 2/2
Kipontozódott: Vámos (20.), Tóth P. (32.), illetve Hőna (29.)
Cserével végleg: Katonás G. (13.)

Galéria

A többi képért kattintson a képre!



19. FINA Világbajnokság, záró sajtótájékoztató (Fotók: Kovács Anikó)
19. FINA Világbajnokság: HUN-MNE 8-6 (Fotók: Derencsényi István)
Közreműködők, egyesületek
Bizottságok