Eb 2020: 25 góllal kezdett női válogatottunk

2020. január 12. 20:23

A Bíró Attila irányította csapat a kapitány kérésének megfelelően élvezte a mérkőzést, 25-6-ra győzte le Horvátországot. Folytatás hétfőn 19 órától Szlovákia ellen.

Fotók: Derencsényi István/MVLSZ

„A házigazda Magyar Vízilabda Szövetség nevében szeretettel és tisztelettel köszöntöm Önöket a 34. LEN Vízilabda Európa-bajnokság ünnepélyes megnyitóján! Óriási öröm és büszkeség számunkra, hogy az európai szövetségnek és Magyarország Kormányának is köszönhetően e patinás és nívós világesemény házigazdái lehetünk, itt Budapesten. Abban a városban, amelyből az Európa-bajnoki sorozat is útjára indult 1926-ban, és ahol immár ötödször mérik össze erejüket a kontinens legkiválóbb pólónemzetei. Ennél nagyobb elköteleződést és szeretetet aligha mutathatna hazánk a sportág iránt, és hiszem, hogy a mostani rendezvény ismét hozzájárul majd a vízilabda népszerűsítéséhez.  További büszkeségünk, hogy a mai nap nemcsak a férfi és női felnőtt Eb, hanem egy 2020-as nagy sorozat nyitányát is jelenti, hiszen az idén Magyarország az összes vizes kontinensviadalt megrendezheti. E csodálatos helyszín, a Duna Aréna a világ egyik legszebb és legmodernebb uszodájaként immár a LEN Férfi Bajnokok Ligája, illetve férfi és női világliga-találkozók otthonaként is bizonyította, hogy a világ egyik legmodernebb komplexuma. Most pedig az öreg kontinens legjobb 12 női és 16 férfiválogatottja küzd majd meg itt egymással.

Fotó: MTI

Ráadásul a tét sem kicsi, hiszen az aranyérmeken túl olimpiai kvóták is szerezhetőek Budapesten - így biztos vagyok benne, hogy felejthetetlen küzdelmek szemtanúi lehetünk.  Bízom abban, hogy ez a nemzetközi vizes megmérettetés mind a legsikeresebb magyar csapatsportágnak, mind Magyarországnak újabb elismerést hoz. Valamennyi résztvevő női és férfiválogatottnak sportszerű küzdelmet és minél jobb eredményt, a közönségnek pedig jó szurkolást kívánok!" - nyitotta meg a 34. LEN Európa-bajnokságot a mieink összecsapása előtt Vári Attila, a Magyar Vízilabda Szövetség elnöke, aki után szintén beszédet mondott dr. Szabó Tünde sportért felelős államtitkár, és Paolo Barelli, az Európai Úszószövetség (LEN) elnöke.
 
Mindezt megelőzte öt mérkőzés: a várakozásoknak megfelelően magabiztosan győzött a csoportunkban Oroszország és Görögország, valamint a B-csoportban Spanyolország, Olaszország és Hollandia.

 
A legjobb hangulat természetesen a magyar válogatott meccsére alakult ki a Duna Arénába, köszönhetően a szép számmal érkező szurkolóknak, közöttük a csapat hűséges és hangos táborának, a Carpathian Brigade csoportnak.

 
„Legyen ez a meccs örömünnep!" - fogalmazta meg kívánságát a kezdés előtt Bíró Attila, utalva elsősorban arra, hogy az első összecsapáson legyen a hangsúly a játék örömén, a hangulaton, élvezze mindenki, hogy hazai világversenyen ugorhatott medencébe.

 
Jelentjük, az óhaj teljesült. Már az első félidőben a mosoly jellemezte játékosaink arcát - a 12-3-as részeredmény okán is joggal. Keszthelyi Rita már ekkor ötnél járt, két csodás centergólnak tapsolhattunk Parkes Rebecca megmozdulásai után, de ki kell emelni Szilágyi Dorottya pazar egy az egyezését előbb a védője, majd a kapus ellen. Ha már fára lőtte a büntetőt, ugye...
 
Egyértelműen dominálta válogatottunk a meccset, a három zsinórban kihagyott fór is belefért ezen a találkozón. Főként, hogy Máté Zsuzsanna, Illés Anna és Garda Krisztina is kíméletlenül pontos volt.

 
Fordulás után Gangl Edina helyére Kasó Orsolya érkezett, ezen kívül sok minden nem változott. Gyöngyössy Anikó centergólja után volt először közte tíz (13-3), szólt a „Hajrá, magyarok!", a lányok pedig mentek, tették a dolgukat. Miután a harmadik negyedben aztán Rybanksa Natasa, Gurisatti Gréta és Leimeter Dóra is gólt jegyzett, már csupán Vályi Vanda neve mellett nem szerepelt találata a mezőnyjátékosaink közül. A dunaújvárosiak pólósa a záró menetben duplával „pótolta" ezt, mosolygott mindenki, elégedetten zárhattuk a nyitó napot. Következhet hétfőn 19 órától Szlovákia, kvázi a bemelegítés a szerdai, oroszok elleni rangadóra.  
 
34. LEN VÍZILABDA EURÓPA-BAJNOKSÁG, BUDAPEST, DUNA ARÉNA
NŐK
CSOPORTKÖR, 1. forduló
A-CSOPORT


MAGYARORSZÁG-HORVÁTORSZÁG 25-6 (5-1, 7-2, 7-1, 6-2)
Vezette: Turkkan (török), Mauss (német)
 
Magyarország: Gangl - Máté 2, Gurisatti 3, Vályi 2, Parkes 4, Keszthelyi 5, Garda 2. Csere: Szilágyi 3, Illés 1, Leimeter 1, Gyöngyössy 1, Rybanska 1, Kasó (kapus). Szövetségi kapitány: Bíró Attila
 
Horvátország: Ratkovic - Miljkovic 2, Carevic, Lordan, Skelin 1, D. Butic 2, I. Butic 1. Csere: Miroslavic, Topic, Bukic, Barisic, Bozan, Trojan (kapus). Szövetségi kapitány: Marijo Caleta

További eredmények
A-CSOPORT
Szlovákia-Oroszország 2-31
Görögország-Szerbia 26-7
B-CSOPORT 
Franciaország-Spanyolország 6-15
Németország-Olaszország 4-13
Hollandia-Izrael 22-3
 
Következik
2020. január 13., hétfő
CSOPORTKÖR, NŐK, 2. forduló
A-CSOPORT

Január 13., hétfő
13.00: 
Horvátország-Görögország
14.30: Oroszország-Szerbia
19.00: Szlovákia-MAGYARORSZÁG (Tv: M4 Sport)
B-CSOPORT 

Január 13., hétfő
11.30: 
Németország-Hollandia
16.00: Izrael-Franciaország
17.30: Olaszország-Spanyolország (Tv: M4 Sport)

Az EB TELJES MENETRENDJE, EREDMÉNYSORA - EZEN A LINKEN
 
Az Eb hivatalos weblapja: itt található
Az Eb hivatalos Facebook-oldala: itt található
Jegyértékesítés az Eb-re: ezen a felületen
 
 
 

Galéria

A többi képért kattintson a képre!



19. FINA Világbajnokság, záró sajtótájékoztató (Fotók: Kovács Anikó)
19. FINA Világbajnokság: HUN-MNE 8-6 (Fotók: Derencsényi István)
Közreműködők, egyesületek
Bizottságok