Minden készen áll, vasárnap kezdődhet az Európa-bajnokság!

2020. január 10. 13:40

A magyar férfiválogatott egyértelműen győzelemre tör az Eb-n, mondta Varga Dénes csapatkapitány az esemény nyitó sajtótájékoztatóján a Duna Arénában. Ugyanitt Vári Attila, az MVLSZ elnöke közölte, minden adott, hogy a következő két hétben a legjobb színvonalon szervezett kontinensviadal szórakoztassa a nézőket. A magyar női válogatott számára is az olimpiai kvalifikáció a tét; négy éve, a szintén januárban rendezett belgrádi Eb-n ezt az aranyérem megszerzésével biztosította be.

Fotók: Derencsényi István/MVLSZ

Tíz hónap kemény munkáját dicséri mindaz, amiben hamarosan szurkolók tízezrei a helyszínen, nézők millió pedig a tévéképernyők előtt gyönyörködhetnek, közölte Vári Attila, a Magyar Vízilabda Szövetség elnöke a 34. vízilabda Európa-bajnokság nyitó sajtótájékoztatóján a Duna Arénában.
 
„Úgy gondolom, a szervező-csapat mindent megtett azért, hogy minden idők egyik legjobb Európa-bajnoksága legyen a budapesti - köszönjük a magyar kormány támogatását, valamint azt, hogy a LEN ennyire bízik a magyarokban, hiszen ez lesz az ötödik, Budapesten rendezett vízilabda Eb a sportág történetében, ami rekord." Az MVLSZ elnöke hozzátette, ezt a bizalmat ki kellett érdemelni, de a sportág hazai tradíciói, az elmúlt években itt lebonyolított világversenyek sikerei, valamint az azok szervezése során szerzett tapasztalatok egyaránt méltó helyszínné teszik Magyarországot.

 
Vári Attila még megjegyezte, az elmúlt években tízezerre nőtt az igazolt játékosok száma, egy sor új uszoda épült, és erre, valamint a szövetség égisze alatt zajló, folyamatosan fejlődő szakmai munkára alapozva kimondható: a magyar vízilabdázás a következő években is az évszázados hagyományaihoz méltóan fog szerepelni.
 
Egyébként ritka az olyan sajtótájékoztató, ahol öt szereplő is olimpiai bajnok, márpedig a pódiumon - mint azt Marco Birri, a LEN operatív igazgatója kiemelte - egymás mellett ült Aleksandar Sostar (Szöul 1988), a LEN Bureau vízilabdáért felelős tagja, Gianni Lonzi (Róma 1960), a LEN vízilabda-bizottságának elnöke, Vári Attila (Sydney 2000, Athén 2004), az MVLSZ elnöke, Märcz Tamás (Sydney 2000) szövetségi kapitány és Varga Dénes (Peking 2008), a magyar válogatott csapatkapitánya. „Mindez egyszerre demonstrálja sportágunk erejét, továbbá a bajnokok kvalitásait és megbecsültségét" - tette hozzá az igazgató.

 
Fernando Carpena, a LEN alelnöke rövid köszöntőjében azt hangsúlyozta, hogy Budapesten mindig is fantasztikus hangulatú vízilabda-viadalok zajlanak, és ez a mostani Európa-bajnokság újabb bizonyságul szolgálhat, miért Európa számít a legerősebb kontinensnek a vizes sportágakban, különösen pedig vízilabdában.
 

Ami a várakozásokat illeti, Märcz Tamás, a férfiválogatott szövetségi kapitánya elmondta, a múlt heti, olaszországi tornagyőzelem mutatta, jó úton van a csapat, bár úgy gondolja, mind fizikálisan, mind összeszokottság terén még javulhat az együttes jövő csütörtökig, a csoport első helyéről döntő spanyolok elleni mérkőzésig. „Az az új helyzet, hogy hét játékos is egy klubból, a Ferencvárosból érkezett, mindenképp segít, hiszen ők óriási sikereket arattak az elmúlt időszakban, és a pozitív gondolkodásukat átadhatják a többi csapattásnak is" - mondta Märcz Tamás, aki Vári Attilával egyetemben tagja volt annak a csapatnak, amely meglehetősen régen, még 1999-ben utoljára nyert Európa-bajnokságot.

 
Varga Dénesék ugyanakkor azon vannak, hogy 21 év után ismét a csúcsra jussanak. „Ez az olimpia éve, most azonban az Európa-bajnokságra koncentrálunk, már csak azért is, mert még nincs nem a kvalifikáció, és annak eléréséhez kell egy jó helyezés. Én azonban tovább megyek: meg akarjuk nyerni ezt az Európa-bajnokságot - én ezt már fél éve is elmondtam ugyanitt az akkori sajtótájékoztatón. Úgy gondolom, kellően felkészült a csapat ahhoz, hogy ezt elérje" - jelentette ki a csapatkapitány.

 
A női válogatott utolsó sikere bőven látótávolságon belül van, négy éve Bíró Attila szövetségi kapitányként a belgrádi Európa-bajnokság megnyerésével debütált, ami egyben ötkarikás kvótát is jelentett a lányoknak. „Gyönyörű emlék, én azonban sokkal jobban szeretek a jelenben élni, úgyhogy most folyamatosan erre az eseményre koncentrálunk - mondta a kapitány. - Még nem találkoztam olyan edzővel, aki ilyenkor azt mondta volna, hogy szörnyen sikerült a felkészülésünk. Én azonban nem csak hivatalból vagyok optimista, mert tényleg úgy gondolom, hogy folyamatosan javult a csapat, és minden szempontból a legjobb összetételű válogatottal indulunk neki a tornának."

 
Keszthelyi Rita csapatkapitány szintén nem a belgrádi emlékekből él, mint mondta, négy éve fel sem fogták, hogy a győzelemmel az olimpiára is kijutottak. „Sőt, ott leginkább a mérkőzés megnyerésének örültünk, minden más, az aranyérem és az olimpiai kvóta is csak plusz volt. Most is hasonlóan készülünk: mérkőzésről mérkőzésre kívánunk haladni, épülni. Azt mondhatom, a nyári világbajnokság óta minden egyes játékos sokat fejlődött, mint képességekben, mind a felelősségvállalás terén."
 

A múlt minden szempontból kötelez: a magyar válogatottak a hazai rendezésű Eb-ken rendszeresen a dobogón végeztek (férfiak: 1926: 1., 1958: 1., 2001: 3., 2014: 2. - nők: 2001: 1., 2014: 3.), illetve a januári Eb-ken szintén, a férfiak Eindhovenben (2012) és Belgrádban (2016) is bronzérmesek voltak, míg a nők az eindhoveni bronz után győztek a szerb fővárosban.
 
Az Európa-bajnokságról a két aranyérmes jut ki az olimpiára, de ha már kvalfikált ország zár az első helyen, helyeken (férfiak: Szerbia, Olaszország, Spanyolország; nők: Spanyolország), úgy a mögöttük legjobb helyezést elért csapaté lesz a kvóta. Rajtuk kívül az öt legmagasabban rangsorolt, kvótát még nem szerzett válogatott szerez jogot a márciusi olimpiai selejtezőtornán való részvételre mind a férfiak, mind a nők versenyében.

 
Az Európa-bajnokság vasárnap kezdődik a Duna Arénában, a magyar női válogatott 19.30-tól a horvátokkal mérkőzik, majd másnap a szerbekkel, míg a férfiak kedden a törökök ellen mutatkoznak be. Jegyek, ha csak korlátozott számban is, de még kaphatók - a magyar főszereplők pedig nem győzték hangsúlyozni: óriási támogatást jelent nekik a szurkolók bíztatása.

 
Az 34. LEN Vízilabda Európa-bajnokságot 2020. január 12-26. között a Duna Arénában rendezik.
Az Eb hivatalos weblapja:
 itt található
Az Eb hivatalos Facebook-oldala: itt található

Jegyértékesítés az Eb-re: ezen a felületen

Galéria

A többi képért kattintson a képre!



19. FINA Világbajnokság, záró sajtótájékoztató (Fotók: Kovács Anikó)
19. FINA Világbajnokság: HUN-MNE 8-6 (Fotók: Derencsényi István)
Közreműködők, egyesületek
Bizottságok